19 Jenis Buah


ACAI BERRY
  • Membantu dan Merangsang Sistem Imun & Metabolisms
  • Membantu menghalang pembekuan darah
  • Menjaga kolestrol yang baik dan mencegah penyakit jantung
  • Membantu mengurangkan berat badan/melawan obesiti
  • Membaiki sistem penghadaman
  • Mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan
  • Memperbaiki penglihatan
  • Menggalakkan tidur yang lena dan sihat
  • Meningkatkan tenaga dan stamina
  • Membina otot
    • Mencegah dan merawat Alzheimer
    • Mengandungi anti-allergi
    • Menurunkan tekanan darah
    • Menggalakkan kitaran yang lebih baik
    • Anti-penuaan dan radang
    • Membaiki fungsi seks
    • Membaiki penumpuan minda
    • Amino acid/protein & menyerupai profil telur
    • Anti oksidan yang tinggi dan berkesan
    • Membantu melawan Redical Bebas Kaya dangan vitamin, mineral, fitonutrien dan lain-lain.


    BUAH ANGGUR PUTIH

    • Buah anggur yang beraneka jenis warna memberi spectrum perlindungan Anti-Pengoksidaan. 
    • Komponen jus buah anggur dilaporkan boleh mengurangkan risiko terhadap kanser, strok, sakitjantung dan kehilangan daya ingatan.











    BUAH ANGGUR UNGU

    Buah anggur ungu mengandungi Resveratrol, sejenis agen Anti-Pengoksidaan yang menentang kanser dengan berkesan.

    Jus buah anggur memberikan kebaikan seperti berikut:
    • Anti-penuaan C) 
    • Anti-bakteria / virus
    • Anti-inflamasi 
    • Anti-Pengoksidaan
    • Kelenturan arteri 
    • Kesihatan otak, kulit, mata
    • Kesihatan sistem jantung 
    • Kesihatan gastric 
    • Pencegahan kanser prostat







    BUAH PRUN

    Buah Prun merupakan buah plum yang dikeringkan, is kaya dengan mineral dan polyphenol, mempunyai nilai ORAL yang amat tinggi. Proses pengeringan sebenarnya meningkatkan daya Anti-Pengoksidaan lebih daripada 6 kali ganda. Buah Prun mempunyai daya pemulihan seperti:
    • Menentang jangkitan 
    • Penyakit Diverticular
    • Penyakit sistem jantung 
    • Pengurangan risiko tanggungan estrogen kanser
    • Pengurangan kolesterol
    • Kencing manis
    • Merangsangkan kepadatan tulang 
    • Pencegahan kehilangan daya
    • Kesihatan hati 
    • ingatan clan penyakit Alzheimer
    • Pembersihan usus perut


    CAMU CAMU BERRY

    Buah Camu Camu Berry merupakan sumber Vitamin C semula jadi yang paling kaya di dunia ini. Kandungannya dinilai sebanyak 30-60 kali lebih tinggi untuk memperkuatkan sistem daya tahanan dan memperbaiki tisu penghubung. la didokumenkan mempunyai daya keupayaan sebagai Astringent, Anti-Pengoksidaan dan Emollient terhadap:
    • Jangkitan virus 
    • Kemunduran Macular
      Selsema 
    • Masalah Gusi
     






    BUAH KIWI 


    Buah Kiwi kaya dengan phytonutrients serta pelbagai vitamin dan mineral. la terkenal sebagai alternatif kepada aspirin untuk mencairkan darah demi perlindungan kesihatan sistem jantung. Kanak-kanak yang mengambil buah Kiwi didapati kurang dipengaruhi oleh masalah kesihatan berkaitan dengan sistem pernafasan termasuk berdehit, pernafasan pendek dan batuk malam.

    Buah Kiwi biasanya digunakan untuk:
    • Melindungi DNA daripada radikal bebas
    • Pencegah kanser kolon/kanser kulit/prostate
      Pengawalan tahap gula dalam darah
    • Pengawalan kolesterol 
    • Mengurangkan triclycerides dalam darah
    • Menyingkirkan toksin kolon



    BUAH GOJIBERRY / WOLFBERRY 

    Selama beribu-ribu tahun di negeri China, ia dikenali sebagai "Herba Panjang Umur". la membekalkan Anti-Pengoksidaan dan polysaccharides, serta menunjukkan peningkatan aktiviti sistem daya tahanan. Sejarah sains telah membuktikan Gojiberry / Wolfberry boleh mencegah:
    • Keletihan Kronik
    • Kerosakan DNA
      Penyakit kulit 
    • Kanser
      Sakit kepala 
    • Masalah Fungsi Seksual 
    • Sakit sendi-sendi / sengal-sengal tulang
    • Masalah Pengaliran saluran darah
    • Kencing manis
    • Insomnia (sukar untuk tidur)



    BUAH BLUEBERRY

    Buah Blueberry merupakan penjana Anti Pengoksidaan yang berkesan. Perubatan tradisional memberitahu kita bahawa Bluberry mempunyai sejarah yang lama dalam penggunaan untuk:

    • Anti penuaan 
    • Kencing manis 
    • Keletihan mata
    • Menentang kanser serviks / payudara
    • Perlindungan sistem jantung
    • Peningkatan selera makan 
    • Peningkatan daya ingatan
    • Menyokong saluran darah 
    • Jangkitan saluran air kencing & Pengurangan kolesterol




    BUAH DELIMA

    Jus buah Delima mengandungi Anti-Pengoksidaan yang lebih daripada teh hijau, jus blueberry, jus cranberry atau jus oren. la amat berkesan untuk membersihkan plak dari Binding dalaman arteri. la telah digunakan dalam bidang perubatan selama beribu-ribu tahun untuk:
    • Strok Pelbagai jenis masalah usus
    • Kencing manis Pencegahan pembekuan darah
    • Menentang bakteria & jangkitan kulat 
    • Pencegahan serangan sakit jantung 
    • Gangguan tekanan darah




    BUAH BILBERRY

    Buah Bilberry mempunyai hubungan rapat dengan blueberry dan ia terkenal dengan daya memperkuatkan kapilari-kapilari mata. Buah Bilberry melambatkan proses kemunduran macular berkaitan dengan usia, rabun malam dan gangguan mata yang berkaitan dengan diabetes.

    Buah Bilberry mempunyai daya penyembuhan dan kesan pemulihan untuk:
    • Batu pundi 
    • Tekanan darah tinggi
      Menentang inflamasi 
    • Pembentukan kolagen
      Glaukoma (penyakit mata yang beransur-ansur buta)
    • Sendi menjadi bengkak
    • Ketiadaan haid secara abnormal
    • Memperkuatkan kapilari
    • Pencegahan / rawatan artristis reumatik





    BUAH LAICI


    Buah Laici berasal dari hutan cuaca panas di China Selatan dan juga di Vietnam. la telah di pelihara di negeri China lebih daripada seribu tahun. la merupakan buah hutan yang digemari oleh orang ramai di negara-negara asia. Dengan setiap 100 gram isinya, terdapat 72mg Vitamin C. Oleh itu, ia merupakan sumber Vitamin C utama, termasuklah potassium dan pelbagai nutrien lain. Mengambil laici setiap hari kemungkinan dapat membantu mengurangkan risiko kanser dan pelbagai penyakit lain.







    BUAH PEAR NASHI



     
    Pada zaman silam, Buah Pear Nashi hanya disajikan kepada golongan kaya dan bangsawan Cina. Buah Pear Nashi ditanam dan dimakan dari abad ke abad. Asal-usulnya tidak dapat dikaji lagi. la dianggarkan telah muncul seku rang-kurang nya 3,000 tahun lalu di negeri China. Buah Pear Nashi merupakan sumber diet fiber yang utama, ia juga mempunyai kandungan potassium dan pelbagai mineral utama. la mengandungi kira-kira 10% USRDA untuk Vitamin C, dan sari folate yang menjadikan kumpulan Vitamin B kompleks, Vitamin-vitamin tersebut adalah penting untuk aktiviti metabolisms dan penghasilan sel-sel darah merah.





    BUAH CRANBERRY

    Buah Cranberry kaya dengan phytonutrients dan pranthocyanidins (PAC's). Berdasarkan sejarah, Cranberry telah digunakan untuk:

    • Menyokong kesihatan gusi
    • Gangguan pundi hempedu dan hati
    • Prostatitis (Radang pada prostate)
    • Antibiotik (E Coli, H Pylori)
    • Anoreksia (wanita mudah hilang nafsu makan kerana takut gemuk)
    • Kesihatan saluran air kencing
    • Masalah penghadaman makanan
    • Masalah penyakit darah
    • Pencegahan kanser prostate


    BUAH ACEROLA CHERRY



    Buah Acerola Cherry tumbuh dengan suburnya pada tanah berpasir di kawasan tropika. Ia merupakan Anti-Pengoksidaan kuat, kaya dengan vitamin dan mineral. Terdapat lebih daripada 150 unsur-unsur nutrien telah dikenal pasti dalam Acerola Cherry. Ia telah dibuktikan boleh menentang proses penuaan sel-sel, membantu menghidratkan kulit dan mempergiatkan fungsi kapilari. Penduduk asli telah lama menggunakan Acerola untuk:
    • Merawat demam
    • Astringent
    • Tuberculosis
    • Hati, perangsang sistem buah pinggang
    • Kencing manis
    • Memulihkan luka
    • Radang (Inflammation)
    • Fungsi jantung yang sihat
    • Penyakit Reumatik (Rheumatism)
    • Bantuan berkhasiat untuk anemia


    BUAH PEAR

    Penanaman buah Pear boleh dikesan sejak 3000 tahun di Asia Barat. Ia merupakan pemakanan luar biasa di istana Perancis, Louis XIV dan pernah dikenali sebagai "Hadiah dari Alam" oleh Homer di epik beliau, Odyssey. Buah Pear kaya dengan perisa, fiber potassium, polyhenols, Vitamin C dan copper. Levulose, yang merupakan gula semulajadi paling manis terdapat dalam buah pear jika dibandingkan dengan buah-buahan lain. Buah Pear dikaitkan dengan:
    • Anti-infeksi/jangkitan
    • Pembersihan kolon
    • Mengawal tahap gula dalam darah
    • Anti-inflamation (Radang)
    • Membantu metabolisme
    • Memperbaiki tisu-tisu badan
    • Merendahkan tahap kolestrol
    • Mengekalkan kesihatan jantung






    BUAH ARONIA

    Jus Aronia mengandungi tahap anthocyanins dan flavonoids yang tinggi, lima hingga sepuluh kali ganda daripada jus Cranberry, Nutrien yang memanfaatkan ialah Anti-Pengoksidaan, polyphenols, mineral dan pelbagai vitamin yang dipercayai boleh mengelakkan kanser dan penyakit kardium. Buah Aronia mengandungi mineral trace yang penting, ia telah digunakan sebagai pemakanan anti-biotik. Ia juga dilaporkan berguna untuk menentang inflamasi/radang, diabetis dan masalah pengaliran darah. Ia mempunyai 10 kali ganda kandungan asid quinic buah Cranberry, yang menjadikannya buah yang sesuai untuk menentang infeksi/jangkitan saluran air kencing.


    BUAH PASSION


    Buah Passion kaya dengan pelbagai vitamin, mineral dan fiber, termasuk kalsium, magnesium, fosforus, kalium, sodium dand sulfur dan juga vitamin B. Lagenda Buah Passion bermula semenjak 2000 tahun yang lepas. Pada masa kini, kajian perubatan moden telah menggunakannya untuk menggalakkan tidur, menyenangkan kegelisahan dan berkesan terhadap budak yang keterlaluan aktif. Kesan kebaikan sampingan termasuk:
    • Asma
    • Diuretik ringan
    • Infeksi saluran air kencing
    • Mempergiatkan kesihatan jantung

    PISANG

    Pisang adalah merupakan satu-satunya buah yang bukan dari jenis pokok atau belukar tetapi dari jenis tanaman besar yang merupakan jenis herba besar dan berkaitan dengan jenis tumbuhan lili dan keluarga orkid. Pisang kaya dengan fiber, magnesium, Vitamin-B6, juga terkenal dengan kandungan potassium dan essential electrolyte yang membantu mengawal kimia darah, khasnya keseimbangan pH. Ia telah terbukti bahawa serotonin dan norepinephrine dalam pisang membantu mereka yang menghadapi penyakit tekanan psikologi. Buah Pisang telah dikaitkan dengan:
    • Tidur yang lena
    • Mengawal tekanan darah
    • Penghasilan kolagen
    • Mempertingkatan tenaga
    • Mengelakkan penyakit jantung dan kanser
    • Melegakan cirit-birit dan sembelit





    BUAH APPRICOT 

    Buah Appricot kaya dengan pelbagai agen-agen Anti-Pengoksidaan, fiber boleh larut, beta-carotene, magnesium, zat besi, fosforus, kalium dan vitamin C.
    Ia termasuk salicylate semulajadi, ramuan utama dalam aspirin.
    Nutrien yang terkandung dalam buah Appricot adalah terkenal
    untuk mengelakkan:
    • Strok
    • Kanser
    • Ketidakseimbangan tekanan darah
    • Kemunduran Macular
    • Katarak
    • Penyakit prosate
    • Penyakit jantung